Een Scrum Team heeft vertrouwen en structuur nodig om goed te kunnen functioneren. Je backlog kan geweldig in elkaar zitten en de stakeholders kunnen nog zo betrokken zijn, maar zonder goed functionerende teamprocessen gaat er geen werk ‘klaar’ komen. Teams leren in deze fase hun kennis van Scrum toe te passen in de praktijk door hun eigen formats te gaan gebruiken. Denk hierbij aan het gebruik van (digitale) Scrum borden, werkvormen voor de retrospective en de het maken van teamafspraken.
0. Voorwaarden
Voordat het Scrum Team kan beginnen is het belangrijk goed na te denken welke vaardigheden de teamleden moeten hebben en wat de scope is van het product. Het kan ook gebeuren dat deze stap is overgeslagen is bij de opstart en dat er nu alsnog behoefte is aan het opstellen van een visie en waar nodig opleidingen.
Hoe werkt het?
Door middel van een Quickscan wordt het inzichtelijk aan welke voorwaarden moet worden voldaan om het team goed te laten functioneren. Indien nodig organiseren we trainingen om iedereen op hetzelfde begrip van Scrum te krijgen. Daarnaast ga je aan de slag met een tool om continu jouw productvisie in praktijk te kunnen blijven brengen.
1. Kick-off
In de kick-off fase zijn alle randvoorwaarden om het Scrum framework toe te passen aanwezig. Het Scrum team is samengesteld en Product Owners en Scrum Masters zijn benoemd. Productvisies zijn helder en team en stakeholders zijn ‘on the same page’. Hoe zorg je er dan voor dat je weet hoe je moet beginnen? In de stap Kick-off ga je onder begeleiding in teamverband aan de slag met verdere ‘vorming’ van je Scrum Team.
Hoe werkt het?
In een veilige omgeving leer je elkaar en jezelf beter kennen. Met behulp van de Belbin rollen leer je de talenten van je teamleden kennen en krijg je inzicht in elkaars uitdagingen. In deze stap maak je teamafspraken en spreek je een team ambitie uit. Goede communicatie en vertrouwen is essentieel voor goede samenwerking. In dit onderdeel leg je hiervoor de basis.
2. Events
Je hebt een Scrum training gehad en bent je bewust van de kracht van samenwerking door middel van de Scrum Events: de Sprint, Planning, Daily Scrum, Review en Retrospective. Toch blijft het daadwerkelijk vormgeven hiervan lastig. Hoe richten we ons Scrum bord in? Wat voor soort Retrospective kan ik het beste organiseren?
Hoe werkt het?
Samenwerking in het Scrum Team verloopt het best als er een flow inzit. Scrum organiseert deze flow door middel van de Sprint, terwijl er meerdere manieren zijn om dit te realiseren. Dit onderdeel focussen we op het gebruiken van praktische tools en templates. Daarnaast kijken we naar ieder zijn rol als Product Owner, Scrum Master en teamlid kan vervullen binnen de Scrum Events.
3. Voortgang
De pilaren van Scrum zijn transparantie, inspectie en aanpassing. Zodra de team events goed ingericht zijn, is het verder toepassen van deze pilaren van groot belang. Op deze manier kan het team ervoor zorgen dat elke Sprint werkende (deel)producten kunnen worden geleverd.
Hoe werkt het?
Het doel van elke Sprint is het leveren van een (deel)product. Een team dat net is gestart weet vaak niet goed wanneer het onderdeel waaraan zij bouwen ook echt af is. Dit begint al bij het selecteren van items voor een Sprint; wanneer zijn die klaar om meegenomen te worden? En wanneer kan iets écht geleverd worden aan de klant? Ook zal de Product Owner willen weten wanneer een bepaald onderdeel af zal zijn. De technieken die hiervoor gebruikt worden zorgen dat ze snelheid van het team inzichtelijk wordt en zo voorspelbaarheid vergroot.
Hoe kan ik de Scrum Roadmap gebruiken voor mijn team?
Kick-off, Events en Voortgang zijn onderdelen van de Scrum Roadmap. Elke fase gaat in op één aspect van een continu verbeterend team: Team, Product en Organisatie.
Door het verkennen van de juiste voorwaarden, goed beginnen, inrichten van je Scrum Events en te leren door ervaring kan je je team klaarstomen voor succes. Je kan hier op de volgende manieren hier gebruik van maken:
Coaching: help mij om zélf de waarde van mijn product te verhogen
Je wilt zelf kennis en ervaring opdoen, om zo te zorgen dat jouw team op lange termijn blijft verbeteren. Een expert van UPD komt bij jou langs om je te helpen met je product door middel van de de Scrum Roadmap. Tussendoor hebben jullie (telefonisch) contact om voor te bereiden, te plannen en te evalueren.
Workshop: begeleid ons in een specifiek onderdeel
Een expert komt bij jouw team langs om op één of een aantal onderdelen te begeleiden, bijvoorbeeld Events of Voortgang.
Tijdelijke Scrum Master: verbeter mijn team door tijdelijke inhuur
Jouw team krijgt tijdelijk een Scrum Master van UPD ter beschikking om te zorgen dat je team goed gaat lopen. Zij beheerst alle onderdelen van de Roadmap en zorgt dat jouw je team binnen de korste keren goed functioneert.
Jouw team verder brengen?
Elk Scrum Team is uniek en verschilt in ontwikkeling binnen de Scrum Roadmap. We zijn bijzonder geïnteresseerd in wat er bij jou speelt en hoe we je kunnen helpen bij het realiseren van jouw ambities. Daarom maken we graag kennis met je. We komen met alle plezier bij je langs. Uiteraard ben je ook van harte welkom bij ons op kantoor. Als je hieronder je gegevens achterlaat nemen we contact met je op voor een afspraak.