Sylvia Kok-de Vries is Directeur Demografische en Sociaal-economische Statistieken bij CBS. Haar sector is binnen CBS voorloper in werken volgens de Lean Six Sigma methode en heeft inmiddels een tiental succesvolle projecten afgerond. Hoe komt zij tot deze successen? Wat zijn de belangrijke tips en wat zijn de valkuilen?
Sylvia: “Wij hadden een team waar veel problemen waren met de werkdruk en versnippering van het werk. Toen we met LSS startten werd het door het team omarmd, omdat dit een voedingsbodem was om de problemen op te lossen.”
Dat klinkt mooi, maar was er ook scepsis van medewerkers over deze nieuwe methode?
“We zijn begonnen om mensen op te leiden om de zogeheten Lean Six Sigma Green Belt en Lean Six Sigma Orange Belt te halen. In het begin waren we zoekende en uiteraard is er soms weerstand van de mensen om naast hun drukke baan ook nog een opleiding te doen. De scepsis wordt minder als mensen doorhebben dat Lean Six Sigma de werkdruk juist verlaagd. Het voordeel van de opleiding is, dat mensen in de opleiding meteen een project meekrijgen om binnen CBS toe te passen.”
Wat zijn nog andere voordelen van Lean Six Sigma?
“Lean Six Sigma is een methode die heel erg vanuit de mensen zelf komt. Het is niet iets dat ik als opdrachtgever opleg, dus het levert een intrinsieke motivatie op. Ik denk dan ook dat het voor iedere afdeling goed is om met LSS te werken.”
Dit was echt een enorme verbetering!
Op welke LSS projecten ben je heel trots?
“Het allereerste project. Dat waren leveringen aan Eurostat. Het was een lastig proces, dat mensen vaak te veel werd. De problemen van dit project hebben we met Lean Six Sigma opgelost, waarmee het bewerkingsproces teruggebracht is van 375 naar 75 uur. Dit was echt een enorme verbetering. Bij een ander project hebben we de doorlooptijd teruggebracht van 2 weken naar 4,5 dag. Het mooie aan LSS is, dat de verbeteringen van de resultaten ook echt meetbaar zijn.”
Zitter er ook valkuilen in LSS?
“Ja, je moet LSS niet overal toepassen waar je problemen ziet. Er zijn bijvoorbeeld heel grote projecten waar LSS gewoon niet geschikt voor is. Mijn ervaring is dat LSS geschikter is voor de kleinere projecten. Een andere valkuil is, dat LSS in een project kleinschalig blijft en daardoor geen grote veranderingen teweegbrengt. Hierin zit een belangrijke rol voor het management.”
Ok, nog meer tips voor managers die LSS gaan gebruiken?
“Jazeker: duw de weerstand niet weg, maar geef het juist ruimte. Een andere tip: zorg dat je als manager meedoet, houd het laagdrempelig voor je medewerkers en zorg altijd voor een open deur!”
Bron: Lean Six Sigma Special CBS, Uitgave november 2016