De transformatie naar een cultuur van continu verbeteren is een reis die we samen met onze opdrachtgevers maken. Samen bepalen we de gewenste eindbestemming, de route om op deze bestemming te komen ontdekken we samen. En gedurende het traject zorgen we dat de organisatie het lerend vermogen ontwikkelt om zonder onze hulp verder te kunnen.
Klik hier voor een grote versie van het modelDit alles start bij een oprechte klik tussen ons en de organisatie waar we voor aan de slag gaan. Voor een succesvolle transformatie is het soms nodig dat we prikkelen, confronteren en lastige vragen stellen. Dat kan alleen als we beiden vertrouwen hebben in de samenwerking en de drive delen om de best mogelijke resultaten te behalen.
Uitgebreide verkenning
Iedere transformatie start met een uitgebreide verkenning. We gaan in gesprek om te begrijpen wat er speelt binnen de organisatie, wat de exacte doelstellingen zijn en wat binnen de organisatie maakt dat deze doelstellingen nog niet gerealiseerd worden. Dit lijkt in eerste instantie vaak een open deur, waarna we tijdens de verkenning ontdekken dat het toch complexer is dan vooraf gedacht.
Door deze verkenning krijgen we beide een goed beeld van de uitdagingen en vraagstukken die binnen de organisatie leven. Daarbij wordt direct zichtbaar wat de exacte noodzaak voor de transformatie is en wat de resultaten ervan zouden moeten zijn. Kortom, we creëren een gezamenlijk beeld van onze bestemming.
In kaart brengen van de huidige situatie
Vervolgens besteden we uitgebreid aandacht aan het begrijpen van de huidige situatie. Dit gebeurt grotendeels op de ‘werkvloer’. Hiertoe hebben we beschikking over uitgebreide analysetools die inzicht geven in hoe de organisatie ingericht is, welk potentieel er nog schuilt binnen de organisatie en hoe volwassen de verbeterorganisatie is.
Behalve de beschikbare analysetools doen we een groot deel van deze fase ‘in actie‘. Tijdens het begeleiden van sessies, rondlopen op de werkvloer en bijwonen van stand-ups en vergaderingen leren we namelijk het meest. Daar zien we in de praktijk hoe het werk georganiseerd is, wat belangrijke cultuurelementen zijn en wat maakt dat het de organisatie nu nog niet lukt om de doelstellingen te realiseren.
Samen de route bepalen
De kennis over de huidige situatie geeft nieuwe inzichten. Aan ons en aan de organisatie zelf. Nu we een goed beeld hebben van de gewenste bestemming en het vertrekpunt met data in beeld hebben gebracht kunnen we bepalen wat er nodig is om de organisatie te transformeren. Dat doen we altijd samen met onze opdrachtgevers. We stellen een gefaseerd plan waarmee we stap voor stap de huidige manieren van werken en gedrag aanpassen om te komen tot een DNA-verandering binnen de organisatie.
Om te zorgen voor een goede balans tussen ‘run’ en ‘change’ werken we hier in fases. Dat geeft de organisatie een duidelijk beeld van de investering, de resultaten en de impact op de organisatie per fase. En het geeft ons beide de mogelijkheid om bij te sturen waar nodig. De transformatie blijft immers een reis waar we soms over de gebaande paden kunnen gaan en soms ook geconfronteerd worden met onverwachte omstandigheden.
Keuzes maken, leren en bijsturen
Tijdens de transformatie kan het soms voelen alsof al het vertrouwde op losse schroeven staat. Op die momenten gaat het over het maken van de juiste keuzes op de juiste momenten om het geheel in goede banen te leiden. Daarom blijven we samen met onze opdrachtgevers altijd reflecteren op de acties die we uitvoeren. We bekijken of we de juiste interventies inzetten en sturen bij waar nodig. Zo zorgen we dat de organisatie – ook in onzekere tijden – op koers blijft.
Cultuur van continu verbeteren
De transformatie heeft als doel om een cultuur van continu verbeteren en blijvende prestatieverbetering te realiseren. Dat kan alleen als de verandering geborgd wordt, als continu verbeteren écht opgenomen is in het DNA van de organisatie. Daarom is onze aanpak erop gericht om onszelf overbodig te maken. Door een cultuur van continu verbeteren tot in de kleinste haarvaatjes van de organisatie te krijgen en het lerend vermogen van de organisatie te vergroten, kan de organisatie zich – zonder onze hulp – verder ontwikkelen.
Dat betekent natuurlijk niet dat we de organisatie helemaal loslaten. We hebben ons immers verbonden aan het resultaat van de transformatie. We komen dus – indien gewenst – nog regelmatig terug om te reflecteren hoe het gaat.
Even sparren?
Wil je meer weten over hoe wij organisaties begeleiden bij de transformatie naar een cultuur van continu verbeteren? Of wil je even sparren over een vraagstuk? Neem dan contact met ons op via 020 – 345 3015 of contact@upd.nl.
Wil je liever dat wij contact met jou opnemen? Vul dan onderstaand formulier in zodat wij contact met je op kunnen nemen.