Wat is DMAIC?

Define, Measure, Analyze, Improve en Control

DMAIC is de structuur die veelal binnen Lean Six Sigma projecten wordt gehanteerd. DMAIC staat voor Define, Measure, Analyze, Improve en Control. Dit zijn de fasen die structuur aanbrengen binnen je verbeterproject. Elke fase heeft zijn eigen specifieke acties die ervoor zorgen dat je goed voorbereid aan de volgende fase begint.

De fasen van DMAIC uitgewerkt

DMAIC biedt een structuur waarlangs verbeterprojecten uitgevoerd kunnen worden. Deze structuur is vooral bekend vanuit het Lean Six Sigma gedachtegoed, net zoals de PDCA-cyclus bekend is vanuit Lean. De structuur die vanuit DMAIC geboden wordt is vooral gericht op problemen of uitdagingen waarbij de oorzaken en oplossing nog niet bekend zijn. En daarmee kent een DMAIC-project een duidelijk begin en einde; het acroniem dient in volgorde afgewerkt te worden.

De verschillende stappen van DMAIC

DMAIC bestaat uit vijf stappen, zoals we in de inleiding al hebben benoemd. Iedere stap – of fase – bevat nuttige tools en technieken om tijdens een DMAIC-project te realiseren. Wanneer een verbeterproject aan de hand van DMAIC uitgevoerd wordt, is het belangrijk om te onthouden dat de huidige stap afgerond moet zijn voordat de nieuwe stap gestart kan worden.

Define

De eerste fase van de DMAIC is Define. Welk probleem wil je oplossen? Dat is de eerste vraag die je tijdens deze eerste fase gaat beantwoorden. Hoe? Door het creëren van een projectcharter. Een project charter is een document, meestal één pagina met daarop de volgende elementen: het probleem, de scope, de doelen en stakeholders van het project. Hierdoor ontstaat er begrip voor de wensen en waarde van de klant. In deze Define-fase bepaalt het verbeterteam de contouren van hun inspanningen voor zichzelf, maar ook voor het management.

Measure

Wat is de huidige performance van het proces? Dit ga je eerst meten. Meting is van cruciaal belang, dus het verzamelen van de juiste data staat voorop. Niet alleen bepaal je het beginpunt van het proces, maar ook ga je op zoek naar aanwijzingen om de oorzaak van het probleem te achterhalen. Dit kost tijd. Daarom is het zo handig dat in de Define-fase al is vastgesteld wat je gaat meten.

Analyze

Wat geeft je data aan? Analyseren gaat hand in hand met meten. Een verbeterteam bestaat uit verschillende mensen die verschillende data of aanvullende gegevens verzamelen. Op de momenten dat het team tijdens Measure-fase de data doorneemt, is het goed mogelijk dat het besluit om het dataplan aan te passen. Analyseren volgt zo op meten, meten volgt op analyseren. Het verbeterteam blijft op deze manier zowel de data als het proces analyseren om oorzaken, verspillingen en defecten te achterhalen.

Improve

Hoe ga je het probleem oplossen? Hier kun je over gaan nadenken zodra je team tevreden is over de verzamelde data en zeker weet dat aanvullende data en analyses niet van toegevoegde waarde zullen zijn. Het probleem en de bijbehorende oorzaken zijn duidelijk, het is tijd om oplossingen te inventariseren. Waarschijnlijke sluimeren deze oplossingen al rond. Nu, in de Improve-fase, is het zaak om structuur aan te brengen in al die ideeën en de juiste oplossing in te voeren. Je zult merken dat de oplossing soms heel eenvoudig kan zijn of juist iets waar je nog nooit eerder aan hebt gedacht.

Control

Hoe zorg je ervoor dat jouw verbetering blijvend is? De Control-fase van de DMAIC is een mini-versie van procesmanagement. Want wat gebeurt er tijdens deze fase? Uitermate belangrijk is het om de lus te sluiten en om na de invoering van een verbetering te blijven controleren of het proces onder controle blijft. Door de bepalende parameters te blijven monitoren wordt voorkomen dat het proces weer out-of-control raakt. Verder wordt de nieuwe standaard gedocumenteerd.

Zelf aan de slag met DMAIC?

DMAIC is een belangrijk onderdeel van Lean Six Sigma en daarom heeft het een plek in vrijwel iedere Lean Six Sigma opleiding die we aanbieden. Wil je meer weten over DMAIC dan is de Lean Six Sigma Orange Belt opleiding misschien een goed startpunt. Wil je direct zelf aan de slag met Lean Six Sigma en DMAIC? Bekijk dan de Lean Six Sigma Green Belt opleiding eens.

Natuurlijk helpen we je graag bij het maken van jouw keuze. Neem daarvoor contact op met onze opleidingsadviseurs via 020 – 345 3015 of contact@upd.nl.